Sainsbury's Plan Reading Answers

Bhaskar Das

Mar 28, 2025

Sainsbury's Plan Reading Answers is an academic reading answers topic. Sainsbury's Plan Reading Answers has a total of 14 IELTS questions in total. In the question set you have to choose the correct heading for the paragraph. In the next question set you have to state whether the statement is true, false or not given.

The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognize essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practicing these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check:
Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Section 1

SAINSBURY'S PLAN

A. Life is improving for managers at the 2, 700 stores of Sainsbury, one of the world's largest supermarket groups. A program from PA, a big software company, will make a boring job much simpler: collecting data about each shop 's energy consumption, whether from refrigeration, lights or air conditioning. The automated data collection is part of Sainsbury's plan to reduce by

50% emissions of greenhouse gases from existing Shops by 2019.

B. Sainsbury and PA may well be pioneers, but they are not alone. While governments discuss levels of carbon emissions, many companies have already started to make reductions, or are at least preparing to — leading to more and more software firms offering products to help. If predictions are correct the market for carbon-management software could soon become as large as those for other important business applications such as enterprise application software (EAS) programs, a $7 billion market last year.

C. Many companies have measured energy consumption for some time in an attempt to reduce running costs. Other firms have tracked emissions of different types in order to comply with pollution regulations. In recent times, public pressure has led to more companies publishing emissions data in their annual reports or to organizations like the Carbon Monitoring Project. However, most firms will need to upgrade from the basic tools, such as spreadsheets, they have been using.

D. Things are changing, in spite of the recession, says Jim Scarfe, CEO of CarbonReduct, a consultancy. Increased energy costs and new regulations are all pushing companies to monitor their emissions and do so with appropriate software, he states. In the USA, for example, the Carbon Reduction Plan will come into force next year. Among other things, it requires firms that use more than megawatt-hours of electricity per annum to evaluate and report the energy they consume.

E. Expecting an increase in demand, many software-publishers have moved into the market, mostly with internet-based services. In a recent survey SRP Research, another consultancy, listed no fewer than 183 suppliers. Some emphasise reporting, others compliance and still others improving business processes. There are well-established companies, such as EnergySoft and LMG. Many start-ups, such as CarbonModeI and GreenData, have appeared. Even Large software firms like Oracle and IBM have also moved into the market.

F. For the time being, the needs of most firms are simple: making sure that energy data is collected and can be audited. But in the years ahead, this will change, predicts Susanna Sierra of SRP. Companies will need software that collects energy data automatically, while helping them to find the best ways to reduce emissions and allowing them to manage other resources,

such as water.

G. Scarfe and Sierra both expect that Oracle and SAP, which already dominate most types of business software, will control the market in this area, too, because it is a good match for their other products. These giants also have the resources to buy the best technology. In June SAP purchased Green Standards, a start-up. Oracle is thought to be planning a similar purchase soon. But they have other rivals. LMG has been buying companies selling environmental software. Some expect great things from X8, a Start-up founded by Jana Novic, who pioneered EAS software.

H. All this interest gives an idea of how important the business of monitoring environmental performance is likely to become. Scarfe recently suggested that in time it could even be as big a market as financial accounting.

Questions 1-8

Match each heading to the most suitable paragraph.

NB. You may use any heading more than once.

List of Headings

i. Huge industrial growth predicted

ii. A rosy outlook for carbon management systems

iii. Higher demands from software to come

iv. The main offenders

v. Three reasons why firms must monitor carbon output

vi. Basic software will not be enough

vii. A fight for a slice of the market

viii. New software for a boring job

ix. The major players

I. Paragraph A

Answer: VIII

Supporting statement:A program from PA, a big software company, will make a boring job much simpler:

Keywords: program, boring job

Keyword Location: Para A, Lines 2-3

Explanation: The text states that the tedious task of gathering information about each shop's energy usage—whether from air conditioning, lights, or refrigeration—will be made much easier with a program from PA, a large software company.

2. Paragraph B

Answer: II

Supporting statement:If predictions are correct the market for carbon-management software could soon become as large as those for other important business applications

Keywords:carbon-management, applications

Keyword Location: Para B, Lines 4-5

Explanation: According to the text the market for carbon-management software may soon surpass that of other significant corporate applications, such enterprise application software (EAS) systems, which accounted for $7 billion last year.

3. Paragraph C

Answer: VI

Supporting statement:However, most firms will need to upgrade from the basic tools, such as spreadsheets, they have been using.

Keywords: upgrade, tools

Keyword Location: Para C, Line 6

Explanation: The text states that in an effort to save operating expenses, many businesses have been measuring energy consumption for a while. To adhere to pollution standards, other businesses have monitored various kinds of polluting substances. But soon they will need to change the method and software used by them for the same to become more effective and efficient.

4. Paragraph D

Answer: III

Supporting statement:Increased energy costs and new regulations are all pushing companies to monitor their emissions and do so with appropriate software,

Keywords: energy costs, appropriate software

Keyword Location: Para D, Lines 2-3

Explanation: The text states that due to new regulations and increase in cost energy will require every company to monitor their emissions and they will also need to update the software used by them to track their carbon emission.

5. Paragraph E

Answer: VII

Supporting statement:Expecting an increase in demand, many software-publishers have moved into the market, mostly with internet-based services.

Keywords: increase, software-publishers

Keyword Location: Para E, Lines 1-2

Explanation: According to the text due to the increased market demand many software publishers have entered the with internet based services this sudden increase is to acquire a position in the market.

6. Paragraph F

Answer: III

Supporting statement:Companies will need software that collects energy data automatically,

Keywords: software, automatically

Keyword Location: Para F, Lines 3-4

Explanation: The passage mentions that in order to manage other resources, including water, and to assist them determine the most effective ways to cut emissions, businesses will require software that automatically gathers energy data.

7. Paragraph G

Answer: IX

Supporting statement:Oracle and SAP, which already dominate most types of business software, will control the market in this area, too

Keywords: dominate, market

Keyword Location: Para G, Lines 1-2

Explanation: The text states that, Oracle and SAP, who already control the majority of business software fields will also dominate this market since it complements their other services well. These global giants can also afford to purchase the newest technologies. SAP acquired the start-up Green Standards. It is believed that Oracle will shortly make an equivalent acquisition.

8. Paragraph H

Answer: I

Supporting statement:Scarfe recently suggested that in time it could even be as big a market as financial accounting.

Keywords: time, big

Keyword Location: Para H, Line 2

Explanation: According to the text scarfe has predicted that soon the carbon emission management software market will become bigger than the financial accounting one.

Questions 9-13

Do the following statements agree with the views of the writer of the text?

In boxes 9 - 13 on your answer sheet write:

TRUE - if the statement agrees with the information

FALSE - if the statement contradicts the information

NOT GIVEN - if there is no information on this

9. Most companies now report their carbon emissions in their annual statements.

Answer: FALSE

Supporting statement:In recent times, public pressure has led to more companies publishing emissions data in their annual reports or to organizations like the Carbon Monitoring Project.

Keywords: annual reports, Carbon Monitoring

Keyword Location: Para C, Lines 3-4

Explanation: The text mentions that the companies due to public pressure publish their emissions data not only their annual reports but also they report it to organizations like the Carbon Monitoring Project.

I0. The Carbon Reduction Plan is currently working to reduce carbon emissions.

Answer: FALSE

Supporting statement:Carbon Reduction Plan will come into force next year.

Keywords: Reduction Plan, next year

Keyword Location: Para D, Line 4

Explanation: According to the text the Carbon Reduction Plan is not currently in work as it will come into force next year.

11.There now seems to be a gap in the market for internet-based carbon-measurement software.

Answer: NOT GIVEN

Explanation: The text has no information regarding a gap in the market on the basis of internet-based carbon-measurement software.

12. Future software is likely to measure a wider range of a company's resources.

Answer: TRUE

Supporting statement:Companies will need software that collects energy data automatically, while helping them to find the best ways to reduce emissions and allowing them to manage other resources, such as water.

Keywords: reduce, other resources

Keyword Location: Para F, Line 3-4

Explanation: The text mentions that companies will need software that will automatically collect data related to energy and will also provide help to them to find the best possible way in which they can reduce the emission of carbon and the other resources used by them such as the water.

13. The market will probably be made up of mainly start-up businesses.

Answer: FALSE

Supporting statement: Scarfe and Sierra both expect that Oracle and SAP, which already dominate most types of business software, will control the market in this area, too, because it is a good match for their other products.

Keywords: dominate , business software

Keyword Location: Para G, Lines 1-2

Explanation: The text states that companies like Oracle and SAP already dominate the market and SAP has also brought a start up called Green Standards so there might be little to no chance of start ups to dominate the market.

Read More IELTS Reading Related Samples

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show