Kitchen Accidents and Their Causes Reading Answers

Bhaskar Das

Mar 4, 2025

Kitchen Accidents and Their Causes is an IELTS Reading Answer which contains 7 questions and needs to be completed within 10 minutes. This reading answer also helps you to prepare for your IELTS exam. Kitchen Accidents and Their Causes consist of questions like: Do the following statements agree with the information given in the reading passage? Participants should go through the IELTS Reading passage to recognize synonyms, identify keywords, and answer the questions. Also, Kitchen Accidents and Their Causes Reading Answers chats about kitchen accidents and what they cause. Candidates can use IELTS reading practice questions and answers to enhance their performance in the reading section.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Topic:

Kitchen Accidents and Their Causes

Over 90% of all accidents are preventable, and three basic rules of kitchen safety, if enforced, will significantly reduce the likelihood of kitchen mishaps.

1. Do not run. People who rush around in the kitchen tend to take chances that increase the likelihood of an accident.

2. Keep your mind on your work: People who let their attention wander are a hazard to themselves and others around them.

3. Observe all the rules for operating kitchen equipment. Never operate kitchen equipment until instructed in the correct procedures.

Cooking is considered a fairly safe occupation, but hazards certainly do exist, not only in food preparation but in other related tasks as well. The most common accidents in the kitchen are cuts, burns, falls, and strains.

CUTS: Cuts are all too common in commercial kitchens because knives and other cutting implements are constantly in use. These cuts, and the seriousness of the cuts, however, can be kept to a minimum by using ordinary good sense, by paying attention to the proper safety rules, and by practising proper cutting procedures.

BURNS: Two types of burns occur in the commercial kitchen: minor and serious. Minor burns are usually a result of wet or damp towels used to handle hot pots and pans, or from bumping an exposed area of your arm against a hot surface like and oven rack. More serious burns occur when grease is splashed, when steam escapes or is released too quickly, or when gas is turned on or released unknowingly.

FALLS: Falls can cause some of the most serious injuries in the commercial kitchen. They may disable or incapacitate a person for life. Falls are caused by extreme carelessness, wet floors and aisles, spilled food or grease, and by torn mats or warped floor boards.

STRAINS: Strains may not be as serious as other types of injuries, but they are painful and can result in the loss of many working hours. They are caused by carrying loads that are too heavy and by improper lifting practices. Most strains do not require medical attention, but they do require time and care to heal properly.

Questions 1-7

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

TRUE if the statement agrees with the information

FALSE if the statement contradicts the information

NOT GIVEN if there is no information on this

1. It is said that nine out of ten kitchen accidents can be avoided if three basic safety steps are followed.

Answer: True

Supporting statement: "Over 90% of all accidents are preventable, and three basic rules of kitchen safety, if enforced, will significantly reduce the likelihood of kitchen mishaps."

Keywords: three basic rules, accidents

Keyword Location: para 1, line 1

Explanation: The text explicitly states that over 90% of accidents are preventable by following the three mentioned safety rules, which directly supports the statement.

2. Hurrying around the kitchen is a guaranteed way to cause an accident.

Answer: False

Supporting statement: "People who rush around in the kitchen tend to take chances that increase the likelihood of an accident."

Keywords: rush around, accidents

Keyword Location: para 2, line 1

Explanation: While rushing increases the likelihood of an accident, it is not stated as a guaranteed cause, making the statement false.

3. Because some tasks may be considered simple and straightforward, it is occasionally acceptable to use kitchen equipment when you have not read the instructions.

Answer: False

Supporting statement: "Never operate kitchen equipment until instructed in the correct procedures."

Keywords: correct procedures, kitchen equipment

Keyword Location: para 2, line 3

Explanation: The text explicitly advises against using kitchen equipment without proper instruction, contradicting the statement.

4. Cuts are definitely the most typical incident causing great harm to people in kitchens.

Answer: False

Supporting statement: "Cuts are all too common in commercial kitchens...these cuts, and the seriousness of the cuts, however, can be kept to a minimum..."

Keywords: Cuts, kitchen

Keyword Location: para 4, line 1

Explanation: While cuts are common, the text does not state that they cause "great harm" or are the most harmful incidents.

5. The unexpected release of very hot air when cooking is one of the ways to cause very bad burns.

Answer: True

Supporting statement: "More serious burns occur...when steam escapes or is released too quickly."

Keywords: steam, burns

Keyword Location: para 5, line 2

Explanation: The text identifies the release of steam as a cause of serious burns, supporting the statement.

6. In restaurant kitchens we see the most prolific instances of such things as broken bones through falling on food that hasn't been cleaned up.

Answer: Not Given

Supporting statement: -

Keywords: -

Keyword Location: -

Explanation: The text discusses falls in kitchens but does not specify broken bones or the context of restaurant kitchens.

7. Strains generally will involve the injured person to seek professional attention from a doctor at a hospital or clinic.

Answer: False

Supporting statement: "Most strains do not require medical attention, but they do require time and care to heal properly."

Keywords: medical attention, require time

Keyword Location: para 6, line 3

Explanation: The text explicitly states that strains do not typically require medical attention, contradicting the statement.

Check IELTS reading samples:

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show