How to Make a Day Trip to the Taj Mahal from Delhi is an IELTS Reading Answer which contains 6 questions and needs to be completed within 10 minutes. This reading answer also helps you to prepare for your IELTS exam. The How to Make a Day Trip to the Taj Mahal from Delhi consists of questions like: Write no more than two words or numbers. Participants should go through the IELTS Reading passage to recognize synonyms, identify keywords, and answer the questions. Also, How to Make a Day Trip to the Taj Mahal from Delhi Reading Answers speaks about how to plan a perfect trip from Delhi to the Taj Mahal. Candidates can use IELTS reading practice questions and answers to enhance their performance in the reading section.
Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now
The first option I'm going to talk about is to just add Agra into your itinerary and go there by public transportation from Delhi then move on to the next place from Agra. The problem with this is that going onward from Agra sometimes means going back to Delhi as it's a big hub to catch long trains and buses, Because of this, passing through Agra isn't always a great option but you should see if it works for you.
Public transportation is easy and there are many buses that go from Delhi to Agra throughout the day. If you want to get there for sunrise you need to leave by 3.30 in the morning. Women traveling solo might not be okay with that, so in that case, I recommend not taking a local bus but instead a "tourist bus". Here's some information about booking buses in India. Keep in mind during some times of the year, there is too much fog to drive on the highway that early in the morning and tours will not run. If you're more interested in taking a "tourist bus" this would mean booking it either online at makemytrip.com or redbus.in if you can get your international card to work. You can also just pop into any tourist agency (you'll see them everywhere) or ask your hotel to book this for you. Prices for a local bus could be as cheap as 50 rupees while a tourist bus might cost you 400 rupees. Moving on to more options, you might prefer A/C car ride there. This can be arranged through your hotel or an agency once you reach there. They will charge you comessions on this which could be quite high. If you would rather book this ahead of time with a reputable company then I recommend either of these two options:
1. Get Your Guide $80. This tour started at $17 and has gone up in price as it's become so popular, which is a little sad but at least you know it's good. 321 people have given this "tour" a 4.8/5- star rating. They will pick you up from your hotel in Delhi and get you to the Taj Mahal by sunrise, then take you back to Delhi. The tour pass allows you to skip the line at the Taj Mahal and you also get taken to Agra Fort and Mumtaz Mahal. The price does not include entrance tickets but there is a guide who will go with you through the attractions. This translates to about 1000 rupees which is literally a better deal than you can find anywhere. This price will fluctuate as the peak tourist season rises and falls.
2. Viator $80. This is actually a better deal. 96 people have given it a 5 star review. With this option, the entrances to Agra Fort and Taj Mahal are both included as well as Breakfast. I think the entrance to both would cost around $20 so it saves you that money. Lunch isn't included and they take you to a 5-star hotel buffet - so that's a little bit up to you if you want to pay for a lunch like that or if it's just you and your friends on the tour you can say no thank you to stopping at the hotel. Prices also go up if you are just one person.
3. Viator Shopping Tour $25. This is a kind of weird one but might work for some people. You go to Agra from Delhi and see the Taj Mahal from the outside for sunrise, don't go in, and then do a unique shopping tour. Like the others, it's a return trip back to Delhi but you could just stay in Agra and then the next day go to the Taj Mahal and go inside. The price is so cheap that it's kind of like paying for a ride there and getting a free shopping tour before you explore Agra on your own. Someone will go to the Taj with you so they can take your picture in front of it and help keep people from swarming you for selfies. It's so affordable and booking it ahead would just take off all your stress.
Questions 15-20
Complete the sentences with NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.
15. Based upon the time of the year, the buses may not be plying to Agra because of too much of …………………….
Answer: fog
Supporting statement: "Keep in mind during some times of the year, there is too much fog to drive on the highway that early in the morning and tours will not run."
Keywords: buses, may not be plying, too much
Keyword Location: Paragraph 2, Line 6
Explanation: The passage mentions that fog during certain times of the year can prevent buses from running to Agra.
16. If you want to book a bus on-line, your ……………… has to work.
Answer: international card
Supporting statement: "If you're more interested in taking a 'tourist bus' this would mean booking it either online at makemytrip.com or redbus.in if you can get your international card to work."
Keywords: book a bus online, has to work
Keyword Location: Paragraph 2, Line 7
Explanation: The passage states that booking a bus online requires an international card to work.
17. One of the options to book a tour to Agra is to ask a ……………, which are available in plenty.
Answer: tourist agency
Supporting statement: "You can also just pop into any tourist agency (you'll see them everywhere) or ask your hotel to book this for you."
Keywords: book a tour, ask, available in plenty
Keyword Location: Paragraph 2, Line 8
Explanation: The passage states that tourist agencies, which are widely available, can help book a tour to Agra.
18. The price of the Get Your Guide tour has increased manifold because it is extremely ………………
Answer: popular
Supporting statement: "This tour started at $17 and has gone up in price as it's become so popular, which is a little sad but at least you know it's good."
Keywords: price increased, extremely
Keyword Location: Paragraph 4, Line 2
Explanation: The passage states that the Get Your Guide tour has increased in price due to its popularity.
19. If you want to have your breakfast as part of the tour, you should book the ……….. Tour.
Answer: Viator
Supporting statement: "Viator $80. This is actually a better deal. 96 people have given it a 5-star review. With this option, the entrances to Agra Fort and Taj Mahal are both included as well as Breakfast."
Keywords: breakfast, part of the tour
Keyword Location: Paragraph 5, Line 3
Explanation: The passage mentions that the Viator tour includes breakfast.
20. The tour that costs $25 is the only one where you also get to go on a ……………. in Agra.
Answer: shopping tour
Supporting statement: "Viator Shopping Tour $25. This is a kind of weird one but might work for some people. You go to Agra from Delhi and see the Taj Mahal from the outside for sunrise, don't go in, and then do a unique shopping tour."
Keywords: costs $25, also get to go on
Keyword Location: Paragraph 6, Line 2
Explanation: The passage states that the $25 Viator Shopping Tour includes a shopping experience in Agra.
Check IELTS reading samples:
Comments