Are Feathers Just for Flying? Reading Answers is an academic reading answers topic. Are Feathers Just for Flying? Reading Answers has a total of 13 IELTS questions such as
The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.
Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

ARE FEATHERS JUST FOR FLYING?
More uses than you might think
The feathers on a bird serve a multitude of purposes from flying, attracting a mate to protecting it from the cold. Basically, feathers are what distinguish birds from other animals, and even though much research has gone into understanding their mechanism, much about them is still very mysterious. By using hi-tech tools, such as electron microscopes and high-speed video, it has been revealed that feathers are multitaskers, performing numerous functions simultaneously. They function as flight equipment, rain protection, and courting clothes for birds. They are a measure of how a bird has been living, what it has been eating. Feathers develop in much the same way as human hairs - dead keratin growing out through a skin follicle. However, it is a much more complex process. A feather is structured somewhat like a tree. The hollow shaft or rachis grows numerous branches, called barbs. In tail and wing feathers, the barbs are further subdivided into barbules. On flight feathers, the barbs all grow on one flat plane, and the barbules link to the barbules on the adjacent barb by hooklets on the end of each barbule. This structure forms a smooth, stiff surface that creates a durable, aerodynamic form. On feathers of the belly, called down feathers, the barbs go in many different directions to trap air and provide insulation. Down feathers are the ones used in pillows and bedcovers.
The fossil record contains a host of well-preserved feathers from dinosaurs and ancient birds. As these feathers are almost Identical to the feathers on birds today, palaeontologists are unable to explain how feathers originally evolved. In recent years, some fossil bird feathers were discovered in rock deposits in Germany. Under an electron microscope, the surface of the feathers was covered in a substance that looked like crushed carpet, in tightly packed cylindrical blobs. At first, it was thought that they were bacterial cells, but they were in fact melanosomes in feather cells. A melanosome is an organelle in the cell that contains dark pigment, and its presence indicates the fossil birds were probably a dark colour with iridescent highlights, like a blackbird today. Since then, a number of other fossils have had their colours reconstructed using this process, and it seems that feathered dinosaurs from 150 million years ago sported some very bright colours, as many birds still do today. Most feather colours. such as reds, oranges and yellows, result from pigments. Blues come from intricate protein structures that reflect light in a certain way, and greens are produced by both pigment and light-reflecting proteins. As well as through pigments, birds can change the colour of their feathers through nanostructures, which reflect the light in different ways. Iridescent feathers, like on peacocks, possess those which fracture the light much like the formation of a rainbow.
Some feathers, like the pink of the flamingo, are the direct result of the food it eats. Flamingos consume crustaceans that contain coloured proteins. The flamingo's digestive enzymes turn these proteins into new pigments, which are then deposited into the feathers. Flamingos in captivity require a special diet enriched in chemical pigment to ensure they preserve their Striking colours. The best explanation for the development of different coloured feathers is for mating and reproduction. It has been shown that in many bird species with pigmented colouration, such as yellows, reds, and oranges, the more brightly coloured male is the preferred mate for females. The pink colour of flamingos is heightened during the mating period. As they are not migratory birds so their diet does not change, and their colour should remain the same. This increase in pigmentation occurs due to a pink, pigmented oil that they produce in their preen gland. which is a small organ beneath the tail. The birds preen themselves by rubbing themselves with their bills and heads, and transfer more colour onto their feathers. They do this
primarily during the mating season, and it has the effect of making them more attractive to potential mates. Studies of North American barn swallows have shown that females prefer males with darker breast feathers. By artificially intensifying the colour of the breast feathers, scientists have found that they breed earlier and father younger. But it seems that there is another factor at play. The birds with experimentally altered feather colour also experienced a surge in the sex hormone testosterone. Thus, it seems a bird's external appearance can change its internal hormone levels. The information that the appearance Of the feathers provides. not only speaks to mates but to the bird itself. Scientists believe this raised testosterone occurs through the social feedback they receive from the way potential mates react to different intensities of feather colour.
Preening is the process by which birds clean their feathers. It is done to clear them of dirt and parasites and make sure the feathers themselves have a regular form that ensures they are safe for flight and still have water resistance. It also makes them more attractive to future mates. When birds preen, they are able to reach every feather on their bodies, which accounts for the contorted positions that birds are often seen in. They preen themselves with their beaks and feet, which they cover in preen Oil, produced by the preen gland, which is found on the underside of the tail. Preen oil is a combination of waxes and oils, and in many species of birds also contains anti-parasite microbial substances. Regular preening is required for optimal health, or feather loss, and baldness may occur.
Questions 1-3
Choose NO MORE THAN ONE WORD for each answer.
The barbs grow off the rachis much like a tree 1…………..but in one flat plane.
The barbs —subdivide into barbules.
Answer: BRANCHES
Supporting statement: The hollow shaft or rachis grows numerous branches, called barbs
Keywords: rachis grows, branches
Keyword Location: Para 1, Line 10
Explanation: The text says the barbs, which grow from the rachis (shaft), are called branches
The barbules terminate in 2…………that link the barbules together and give the feather its 3……………structure, Shaft or Rachis.
2………….
Answer: HOOKLETS
Supporting statement: On flight feathers, the barbs all grow on one flat plane, and the barbules link to the barbules on the adjacent barb by hooklets on the end of each barbule
Keywords: flight feathers, barbules, hooklets
Keyword Location: Para 1, Line 12
Explanation: The barbules end in small structures called hooklets that connect the adjacent barbules
3……….
Answer: AERODYNAMIC
Supporting statement: This structure forms a smooth, stiff surface that creates a durable, aerodynamic form
Keywords: durable, aerodynamic
Keyword Location: Para 1, Line 13
Explanation: The linked structure formed by the hooklets gives the flight feather its smooth, stiff, and aerodynamic shape
Questions 4-8 write
Do the following statements agree with the views of the writer in the Reading Passage? Write
TRUE — if the statement agrees with the information
FALSE - if the statement contradicts the information
NOT GIVEN - If there is no information on this
4. Feathers can tell us how intelligent a bird is.
Answer: NOT GIVEN
Explanation: The passage only mentions what feathers reveal about a bird's lifestyle and diet, not its intelligence
5. The development of feathers is shown in the fossil record.
Answer: FALSE
Supporting statement: As these feathers are almost Identical to the feathers on birds today, palaeontologists are unable to explain how feathers originally evolved
Keywords: originally evolved
Keyword Location: Para 2, Line 2
Explanation: The text states that the similarity between ancient and modern feathers means palaeontologists cannot explain their original evolution, contradicting the idea that their development is shown.
6. The colours of ancient birds were identified by observing bacterial cells in fossil feathers.
Answer: FALSE
Supporting statement: At first, it was thought that they were bacterial cells, but they were in fact melanosomes in feather cells.
Keywords: bacterial cells, melanosomes
Keyword Location: Para 2, Line 5
Explanation: The substance was initially mistaken for bacterial cells but was later identified as melanosomes (pigment organelles), which were then used to reconstruct the color
7. Blue colours in feathers are not the result of pigments.
Answer: TRUE
Supporting statement: Blues come from intricate protein structures that reflect light in a certain way , and greens are produced by both pigment and light-reflecting proteins.
Keywords: Blues, protein structures
Keyword Location: Para 2, Line 9
Explanation: The text attributes blue colours to light-reflecting protein structures, distinguishing them from the reds, oranges, and yellows, which result from pigments
8. Iridescence on a feather is more a trick of light than a colour.
Answer: TRUE
Supporting statement: Iridescent feathers, like on peacocks, possess those which fracture the light much like the formation of a rainbow
Keywords: fracture the light
Keyword Location: Para 2, Line 11
Explanation: The description of iridescence as something that "fracture[s] the light" aligns with the idea that it's an optical effect ("trick of light") rather than a simple pigment color.
Questions 9-13
Choose NO MORE THAN ONE WORD for each answer.
FLAMINGOS
- Flamingos are pink because of a crustacean they eat that contains pink- coloured proteins.
- Flamingos in zoos need to be given artificial 9……………in order to produce pink feathers.
Answer: PIGMENT
Supporting statement: Flamingos in captivity require a special diet enriched in chemical pigment to ensure they preserve their Striking colours
Keywords: Flamingos, pigment
Keyword Location: Para 3, Line 3
Explanation: Captive flamingos need a special diet enriched in chemical pigment to maintain their color.
- In the wild, they can increase the intensity of their colour by using a 10………….pink-coloured
their tail.
Answer: OIL
Supporting statement: This increase in pigmentation occurs due to a pink, pigmented oil that they produce in their preen gland , which is a small organ beneath the tail.
Keywords: pink, pigmented oil
Keyword Location: Para 3, Lines 8-9
Explanation: The increased color comes from a pigmented oil produced in the preen gland.
BARN SWALLOWS
. produced by a particular gland under
- Found that females prefer males with darker breast feathers.
- Changing the feather colour in male birds can affect 11……………. production, particularly testosterone.
Answer: HORMONE
Supporting statement: The birds with experimentally altered feather colour also experienced a surge in the sex hormone testosterone.
Keywords: sex hormone
Keyword Location: Para 3, Line 15
Explanation: Altering the feather color caused a surge in the sex hormone testosterone
- It happens because of the positive feedback they get from females.
PARROTS
- Birds that live in the tropics can have feathers with an 12……………….effect.
Answer: IRIDESCENT
Supporting statement: Iridescent feathers, like on peacocks, possess those which fracture the light much like the formation of a rainbow.
Keywords: Iridescent feathers
Keyword Location: Para 2, Line 11
Explanation: The text discusses iridescence, such as on peacocks, and though it doesn't explicitly link it only to the tropics, it is the only effect mentioned that fits the structure of the question.
PREENING
- Birds clean every feather on their body with a process called preening. They need to do this to stay in good 13……..
Answer: HEALTH
Supporting statement: Regular preening is required for optimal health, or feather loss, and baldness may occur.
Keywords: Regular preening, health
Keyword Location: Para 4, Line 7
Explanation: Regular preening is necessary for a bird's optimal health
Check IELTS reading samples:
Comments