The First Coca-Cola Bottle Reading Answers

Bhaskar Das

Dec 17, 2025

The First Coca-Cola Bottle Reading Answers is an academic reading answers topic. The First Coca-Cola Bottle Reading Answers has a total of 6 IELTS questions. In the question set given, you have to state whether the statement is true, false, or not given with the information given in the text.

The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check:
Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Section 1

THE FIRST COCO - COLA BOTTLE

More than 100 years ago, designers went back and forth quite a bit coming up with the perfect design for the glass Coca-Cola bottle. The only known, intact model of one of those discarded prototypes is now on the block, at Morphy Auctions in Las Vegas, Nevada, where it is expected to sell this month for at least 100,000 dollars. The story goes all the way back to 1915, when the Coca-Cola Bottling Company of Atlanta, Georgia, solicited proposals for a bottle design, requiring all entries to include not only a description, but an actual sample bottle.

According to Morphy of Morphy Auctions, a "committee of several bottlers" joined Coca-Cola's lawyers in Atlanta in August 1915 to evaluate the eight Submissions the company had received. The winning entry was by Earl R. Dean, of the Root Glass Company-but it still needed some work. Dean's design was incompatible with the machinery that the company would use to bottle its soda; it was too wide for the conveyor belt, so Mr. Root himself helped slim the design down to a version sized appropriately for the machines. As a matter of fact, Coca-Cola's iconic curved bottle wasn't introduced until 1917, when the company was desperate to come up

with a design that would distinguish themselves from other soda producers.

“We need a bottle which a person can recognize as a Coca-Cola bottle when he feels it in the dark,” Coca-Cola Bottling Company co-founder Benjamin Thomas said in his design brief. Designer Earl R. Dean was reportedly inspired by the shape of cacao pods, the fruit of the cacao tree, which becomes chocolate. To keep their curvaceous scheme a secret, all of the previous prototypes were destroyed. Coca-Cola proceeded to conduct a round of testing on the refined design, producing test bottles from plants in Alabama, Georgia, and Tennessee. Though the tests were successful, the company destroyed its test bottles-all of them, apparently, except for this one.

The bottle is embossed with the date November 15, 1915; the test-proof design was patented the following day. Why just this bottle survived may forever remain a mystery of the bottling arts and sciences. People, after all, had tried to find others. In preparing this lot for auction, Morphy consulted the bottle scholar Dennis Smith, who “conducted a bottle dig” more than 40 years ago in a Birmingham, Alabama, dump where the local test plant had disposed of its samples. Despite his noble efforts, Smith came up with nothing but fragments. This bottle-along with a 1933 model, discovered in a retired Coca-Cola employee's collection of company paraphernalia. It is the only known, unbroken survivor from that original test run.

Questions 1-6

Do the following statements agree with the information given in the text? Write:

TRUE If the statement agrees with the information

FALSE If the statement contradicts the information

NOT GIVEN If there is no information on this.

1. Morphy was involved in the design of the Coca-Cola bottle prototype.

Answer: FALSE

Supporting statement: According to Morphy of Morphy Auctions, a "committee of several bottlers" joined Coca-Cola's lawyers in Atlanta in August 1915 to evaluate the eight Submissions the company had received.

Keywords: Morphy, design, committee, winning entry

Keyword Location: Para 2, Lines 1-2

Explanation: Morphy (Morphy Auctions) is only mentioned as an auction house and as a source reporting the story; the text clearly states the winning design was by Earl R. Dean and evaluated by a committee and lawyers, not designed by Morphy.

2. The Coca-Cola Company evaluated more than half a dozen designs of a glass bottle based upon a brief given by Benjamin Thomas.

Answer: TRUE

Supporting statement: According to Morphy of Morphy Auctions, a 'committee of several bottlers' joined Coca-Cola's lawyers in Atlanta in August 1915 to evaluate the eight submissions the company had received." and “We need a bottle which a person can recognize as a Coca-Cola bottle when he feels it in the dark,” Coca-Cola Bottling Company co-founder Benjamin Thomas said in his design brief.

Keywords: eight submissions, evaluate, design brief, Benjamin Thomas

Keyword Location: Para 2&3, Line 2

Explanation: The text says there were eight submissions (which is more than six) and also quotes Benjamin Thomas’s design brief, showing that the evaluated glass-bottle designs were based on his brief.

3. Benjamin Thomas felt that people would prefer to drink Coca-Cola in the dark and hence the bottle should be so designed that one could make out it is a Coca-Cola bottle just by feeling it.

Answer: FALSE

Supporting statement: “We need a bottle which a person can recognize as a Coca-Cola bottle when he feels it in the dark,” Coca-Cola Bottling Company co-founder Benjamin Thomas said in his design brief.

Keywords: recognize, in the dark, feels, design brief

Keyword Location: Para 3, Lines 1-2

Explanation: The reason given for the design requirement was to distinguish the bottle from competitors, not because people preferred to drink it in the dark. The quote states the requirement for recognition by feel, but the preceding paragraph explains the company was "desperate to come up with a design that would distinguish themselves from other soda producers." The text does not support the idea that Thomas believed people preferred to drink it in the dark.

4. Designer Earl Dean made the bottle in the shape of the cacao pod.

Answer: TRUE

Supporting statement: Designer Earl R. Dean was reportedly inspired by the shape of cacao pods, the fruit of the cacao tree, which becomes chocolate.

Keywords: inspired, shape of cacao pods

Keyword Location: Para 3, Lines 3-4

Explanation: The text states that Dean was inspired by the cacao pod shape. It does not explicitly state that the prototype he submitted was in the exact shape of a cacao pod. It is possible to be inspired by a shape without replicating it exactly.

5. The design of the bottle was patented on November 16, 1915.

Answer: TRUE

Supporting statement: The bottle is embossed with the date November 15, 1915; the test-proof design was patented the following day

Keywords: embossed with the date November 15, 1915; patented the following day

Keyword Location: Para 4, Line 1

Explanation: The test-proof bottle was dated November 15, 1915, and the patenting happened "the following day," which is November 16, 1915.

6. Mr. Root was the owner of Root Glass Company.

Answer: NOT GIVEN

Explanation: The text mentions that Earl R. Dean was of the Root Glass Company and that "Mr. Root himself" helped slim down the design. This suggests he was a person of authority at the company, but the text never explicitly states that he was the owner.

Read More IELTS Reading Related Samples

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show