It's Almost Time for the Next Ripton Festival Reading Answers

Shambhavi

Nov 11, 2025

It's Almost Time for the Next Ripton Festival Reading Answers is an academic reading answers topic. It's Almost Time for the Next Ripton Festival Reading Answers has a total of 8 IELTS questions in total. In the question set given, you have to state whether the statement is true, false, or not given with the information given in the text.

The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through some IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check:
Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Its Almost Time for the Next Ripton Festival Reading Answers

Section 1

IT's ALMOST TIME FOR THE NEXT RIPTON FESTIVAL!

As usual, the festival will be held in the last weekend of June, this year on Saturday to Monday, 27-29 June. Ever since last year's festival, the committee has been hard at work to make this year's the best ever! The theme is Ripton through the ages. Scenes will be acted out showing how the town has developed since it was first established. But there's also plenty that's up-to-date, from the latest music to local crafts.

The Craft Fair is a regular part of the festival. Come and meet professional artists, designers, and craftsmen and women, who will display their jewellery, paintings, ceramics, and much more. They'll also take orders, so if you want one of them to make something especially for you, just ask! You'll get it within a month of the festival ending.

The Saturday barbecue will start at 2 pm and continue until 10 pm, with a bouncy castle for kids. The barbecue will be held in Palmer's Field, or in the town hall if there's rain. Book your tickets now, as they always sell out very quickly! Entry for under-16s is free all day; adults can come for free until 6 pm and pay £5 after that. There'll be live music throughout, with local amateur bands in the afternoon and professional musicians in the evening.

On Sunday, we're delighted to introduce an afternoon of boat races, arranged by the Ripton Rowing Club. The spectator area by the bridge has plenty of room to stand and cheer the boats home, in addition to a number of benches. The winners of the races will be presented with trophies by the mayor of Ripton. All money raised by the festival will go to support the sports clubs in Ripton.

QUESTIONS 7-14

DO THE FOLLOWING STATEMENTS AGREE WITH THE INFORMATION GIVEN IN THE TEXT ABOVE? IN BOXES 7-14 ON YOUR READING ANSWER SHEET, WRITE:

TRUE if the statement agrees with the information

FALSE if the statement contradicts the information

NOT GIVEN if there is no information

7. The festival is held every year.

Answer: TRUE

Supporting statement: As usual, the festival will be held in the last weekend of June..." and "Ever since last year's festival, the committee has been hard at work

Keywords: last weekend, festival, committee

Keyword Location: Para 1, Lines 1-2

Explanation: The phrases "As usual" and references to "last year's festival" confirm it's an annual, regular event.

8. This year's festival focuses on the town's history.

Answer: TRUE

Supporting statement: The theme is Ripton through the ages. Scenes will be acted out showing how the town has developed since it was first established.

Keywords: Ripton, town has developed

Keyword Location: Para 1, Lines 3-4

Explanation: The text explicitly states that the theme is historical development.

9. Goods displayed in the craft fair are unlike ones found in shops.

Answer: NOT GIVEN

Explanation: The text describes the items and states that professional artists will take orders, but it gives no information comparing these goods to items sold in shops.

10. The barbecue will be cancelled if it rains.

Answer: FALSE

Supporting statement: The barbecue will be held in Palmer's Field, or in the town hall if there's rain.

Keywords: barbecue, Palmer's Field

Keyword Location: Para 3, Line 2

Explanation: According to the text, the event is moved indoors to the town hall if it rains; it is not cancelled.

11. Adults can attend the barbecue at any time without charge.

Answer: FALSE

Supporting statement: Adults can come for free until 6 pm and pay £5 after that.

Keywords: Adults, pay £5

Keyword Location: Para 3, Lines 3-4

Explanation: The text states that Adults must pay an entry fee (£5) if they attend after 6 pm.

12. Amateur musicians will perform during the whole of the barbecue.

Answer: FALSE

Supporting statement: There'll be live music throughout, with local amateur bands in the afternoon and professional musicians in the evening.

Keywords: live music, amateur bands

Keyword Location: Para 3, Lines 4-5

Explanation: Amateur musicians only perform in the afternoon, while professionals perform in the evening.

13. Seating is available for watching the boat races.

Answer: TRUE

Supporting statement: The spectator area by the bridge has plenty of room to stand... in addition to a number of benches.

Keywords: spectator area, plenty of room

Keyword Location: Para 4, Lines 2-3

Explanation: The text mentions that benches are available for spectators, which serve as seating.

14. People attending the festival will be asked to donate some money.

Answer: NOT GIVEN

Explanation: The text says that the money raised by the festival will go to support sports clubs. It does not state that attendees will be asked to donate money; the money raised could come from ticket sales, craft fair proceeds, etc.

Read More IELTS Reading Related Samples

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show