The Australian National Maritime Museum Reading Answers is an academic reading answers topic. The Australian National Maritime Museum Reading Answers has a total of 7 IELTS questions. In the question set given, you have to state whether the statement is true, false, or not given with the information given in the text.
The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.
Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

The Australian National Maritime Museum
The Australian National Maritime Museum is Australia's national centre for maritime collections, exhibitions, research, and archaeology. As Sydney's most visible national cultural institution, we are committed to connecting audiences right across Australia in both urban and regional areas. From our base, the museum presents a changing program of stimulating exhibitions and events to share Australia's maritime history and connect the stories, objects, people, and places that are part of our country's narrative. Our permanent and temporary exhibitions and our National Maritime Collection explore and represent Australia's close links to the sea, covering Indigenous Australians' deep connection to the ocean, early exploration, immigration, commerce, defence, adventure, sport, play, and identity.
The museum offers over 30 workshops and tours across a number of curriculum areas. Run by qualified and experienced teacher guides, sessions are imaginative and hands-on and suitable for students from year one to university level. Many schools can attend from their classrooms via the latest digital technology.
Admission: Tickets are available to purchase online or on arrival at the museum. Pre-book online to beat the queues.
Gallery Ticket: Explore for free our permanent galleries showcasing the best of the museum's collection.
Big Ticket: The Big Ticket is our best-value deal. Enjoy unlimited access to everything open at the museum on the day of your visit. This includes entry to all exhibitions and activities, all our action experience stations, our moored vessels, hands-on arts and craft activities in Kids on Deck, under-5s play zone Mini Mariners Play, and our 3D Cinema. where you can see our various specialist films. 20% discount on Big Ticket prices for groups of 10 or more, only with ahead bookings (see website).
NOTE: Children must be taller than 90 cm to go on board the vessels, and on hot days, we close all vessels when the temperature reaches 36 degrees Celsius to ensure Visitor safety.
Led by highly knowledgeable volunteer guides, the museum offers guided tours of our world-class vessel fleet, exhibitions, and collections. Ask at the museum's reception on the day. If you would like to request a guided tour for your group, please book online at least 2 days in advance. NB: Guided tours are subject to availability. Before you visit, download our App, which includes video tours and information that brings the Maritime Museum to life. It's free and constantly being updated.
We're upgrading our visitor experience during February, when the museum will be undergoing renovations. Our foyer will be temporarily closed for February, with our ticket office relocated to the side of the museum closest to Murray Street. Our staff will be available to help you find your way. We apologise for any inconvenience and look forward to welcoming you soon with an upgraded visitor experience. Other areas affected include the 3D theatre and the Mini Mariners Play Space.
Buy healthy and delicious food at the museum's café or takeaway kiosk, or bring your own picnic lunch to eat on the museum's harbour-side terrace. Our café offers relaxed, open-air café dining with spectacular views of the harbour. Enjoy lunch, sunset drinks or a simple snack. Dine in or takeaway.
Questions 8-14
Do the following statements agree with the information given in the text? In boxes 8-14 on your answer sheet, write:
TRUE - if the statement agrees with the information
FALSE - if the statement contradicts the information
NOT GIVEN - if there is no information on this
8. The museum traces Australian maritime history back over a thousand years.
Answer: NOT GIVEN
Explanation: The text details the range of history covered (Indigenous connection, early exploration, etc.), but does not specify the time frame or mention over a thousand years.
9. Virtual tours are available for educational establishments.
Answer: TRUE
Supporting statement: Many schools can attend from their classrooms via the latest digital technology.
Keywords: schools, attend from classrooms, digital technology
Keyword Location: Para 2, Lines 3-4
Explanation: The text states that schools can attend sessions from their classrooms using digital technology, which is another way of saying virtual attendance or a virtual tour/workshop.
10. A certain amount of the museum can be visited without cost.
Answer: TRUE
Supporting statement: Gallery Ticket: Explore for free our permanent galleries showcasing the best of the museum's collection.
Keywords: Explore for free, permanent galleries
Keyword Location: Para 2, Line 7
Explanation: The Gallery Ticket description explicitly states that you can explore our permanent galleries for free.
11. Guided tours of the museum can be arranged for a minimum of 7 visitors.
Answer: NOT GIVEN
Explanation: The text mentions a discount for groups of 10 or more for the Big Ticket and mentions booking a group guided tour, but it does not state the minimum number required for a guided tour.
12. Extreme weather limits the range of the museum sights that can be visited.
Answer: TRUE
Supporting statement: on hot days, we close all vessels when the temperature reaches 36 degrees Celsius to ensure Visitor safety.
Keywords: hot days, close all vessels
Keyword Location: Para 3, Lines 7-8
Explanation: The text says that vessels (a sight/part of the museum) are closed when the temperature hits 36 degrees Celsius (extreme weather), thus limiting the range of sights that can be visited.
13. The museum will be closed for a limited time due to renovations.
Answer: FALSE
Supporting statement: We're upgrading our visitor experience during February, when the museum will be undergoing renovations. Our foyer will be temporarily closed for February, with our ticket office relocated
Keywords: upgrading, foyer temporarily closed, ticket office relocated
Keyword Location: Para 5, Lines 1-2
Explanation: The text indicates that the foyer and other areas (3D theatre, play space) will be affected/closed, and the ticket office will be relocated, but it does not say the entire museum will be closed.
14. All food consumed at the museum must be purchased inside the museum.
Answer: FALSE
Supporting statement: Buy healthy and delicious food at the museum's café or takeaway kiosk, or bring your own picnic lunch to eat on the museum's harbour-side terrace.
Keywords: own picnic lunch, eat on the terrace
Keyword Location: Para 6, Lines 1-2
Explanation: The text offers the option to bring your own picnic lunch, which contradicts the statement that all food must be purchased inside.
Read More IELTS Reading Related Samples
Comments