Narendra Damodardas Modi Reading Answers is an academic reading answers topic. Narendra Damodardas Modi Reading Answers has a total of 13 IELTS questions in total. In the question set, you have to choose which paragraph contains the given statement. In the next question set, you have to state whether the statement is yes, no or not given according to the passage.
The candidate's understanding and assessment of academic and general texts are examined in the IELTS Reading Section. Using IELTS Reading Practice Questions, you can increase your vocabulary, sharpen your critical reading skills, and become more familiar with the various question types in reading tasks. Furthermore, practice enhances vocabulary and improves analytical reading skills, both of which are necessary for success. It's critical to comprehend the guidelines for every question type and create effective ways to manage time to receive excellent band scores.
Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now
Narendra Damodardas Modi
A.Narendra Modi is the Prime Minister of India since 2014. He was born in 1950 on 17 September in Vadnagar. Narendra Modi was the third child of Hiraben Modi and Damodardas Mulchand Modi. His father used to run a tea stall at Vadnagar railway station. There, Narendra Modi helped his father at the tea stall as a child. He also ran another tea stall with his brother near a bus terminus later. In 1967, Modi accomplished his higher secondary education in Vadnagar. From the childhood, Modi had a gift of being rhetoric in debates, and his teachers and colleagues noted this. He was also involved in playing flamboyant characters in theatrical productions.
B.When eight years old, Modi discovered the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) and began attending its local training sessions. There, Modi met Lakshmanrao Inamdar, who welcomed him as a junior cadet in the RSS and became his political mentor. While Modi was training with the RSS, he also met Vasant Gajendragadkar and Nathalal Jaghda, Bharatiya Jana Sangh leaders who were founding members of the BJP's Gujarat unit in 1980. Modi's family arranged an engagement to a girl, Jashodaben Chimanlal Modi, leading to their marriage when they were teenagers. Sometime after that, he abandoned the further marital duties and left home, the couple going on to lead separate lives, neither marrying again, and the marriage was never known to the public until the year 2014 when he came to power.
C.Modi spent the subsequent two years travelling across Northern and North-eastern India, though few details of where he went have emerged. In interviews, Modi revealed that he visited many Hindu Ashrams founded by Swami Vivekanand. In Ahmedabad, Modi rehabilitated his associate with Inamdar, who was based at the Hedgewar Bhavan (RSS headquarters) in the city. After the Indo-Pakistani War of 1971, he stopped waged for his uncle and turn out to be a full-time campaigner for the RSS, working under Inamdar. Just before the war, Modi took part in a non-violent protest against the Indian government in New Delhi, for which he was arrested; this has been cited as a reason for Inamdar electing to mentor him. Several years later, Modi would co-author a biography of Inamdar, published in 2001.
D.Modi graduated in Bachelor of Arts degree in political science from Open learning in 1978. Modi received a Bachelor of Arts degree in political science from the School of open learning at the University of Delhi. Five years later, in 1983, he received a Master of Arts degree in political science from Gujarat University. Modi became the Prime Minister of India on 26 May 2014. He became the first Prime Minister born after India's independence from the British Empire. His initial year as the prime minister saw noteworthy centralisation of power relative to previous administrations. At first lacking a majority in the Rajya Sabha, or upper house of the Indian Parliament, Modi passed a number of ordinances to endorse his policies, leading to further centralisation of power. The government also approved a bill increasing the control that it had over the selection of judges and plummeting the role of the judiciary.
E.In December 2014, Modi eradicated the Planning Commission, replacing it with the National Institution for Transforming India, or NITI Aayog. The move had the result of significantly centralising the power before, with the planning commission in the person of the prime minister. Modi annulled 1,200 outdated laws in the first three years as prime minister; a total of 1,301 such laws had been revoked by previous governments over a span of 64 years. He started a monthly radio programme titled "Mann Ki Baat" on 3 October 2014. Digital India program was also launched under him, with the goal of ensuring that government services are available electronically, and all the government work is done through internet. This move was also taken to increase the digital literacy among people.
F.Modi initiated Ujjwala scheme to provide free LPG connection to countryside households. The scheme led to an increase in LPG consumption by 56% in 2019 as compared to 2014. In 2019, a law was passed to provide 10% reservation to economically weaker sections. He was again
sworn in as Prime Minister on 30 May 2019. On 30 July 2019, Parliament of India avowed the practice of Triple Talaq as illegal, unconstitutional and made it an indictable act from I August 2019, which is considered to be in effect from 19 September 2018. On 5 August 2019, the government moved resolution to scrap Article 370 in the Rajya Sabha, and also reorganize the state with Jammu and Kashmir serving as one of the union territories and Ladakh region detached out as a separate union territory. In 2019, Ayodhya dispute was resolved. The Supreme Court ordered the land to be offered over to a trust to build the Hindu temple. It also ordered the government to give substitute 5-acre land to Sunni Waqf Board for the persistence of building a mosque.
Questions 15-20
Which paragraph contains the following information? Write the correct letter A-F.
NB, you may use any letter more than once
15. Narendra Modi became a Junior Cadet at RSS.
Answer: B
Supporting statement: When eight years old, Modi discovered the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) and began attending its local training sessions. There, Modi met Lakshmanrao Inamdar, who welcomed him as a junior cadet in the RSS
Keywords: junior cadet, RSS
Keyword Location: Para B, Line 3
Explanation: According to the text, Narendra Modi joined the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) when he was eight years old as a junior cadet.
16. Second term as Prime Minister begins
Answer: F
Supporting statement: He was again sworn in as Prime Minister on 30 May 2019.
Keywords: sworn, Prime Minister
Keyword Location: Para F, Line 4
Explanation: The passage explicitly mentions that he was again sworn in as Prime Minister on 30 May 2019, indicating the start of his second term.
17. Initial years as Prime Minister in first term.
Answer: D
Supporting statement: His initial year as the prime minister saw noteworthy centralisation of power relative to previous administrations.
Keywords: initial year, centralisation of power
Keyword Location: Para D, Line 6
Explanation: This paragraph discusses the initial year of his first term as prime minister, specifically mentioning the centralisation of power.
18. Discarding out-of-date laws.
Answer: E
Supporting statement: Modi annulled 1,200 outdated laws in the first three years as prime minister; a total of 1,301 such laws had been revoked by previous governments over a span of 64 years.
Keywords: annulled, outdated laws
Keyword Location: Para E, Line 4
Explanation: The passage clearly states that Modi annulled 1,200 outdated laws, which is synonymous with discarding out-of-date laws.
19. Becoming a full-time worker of RSS
Answer: C
Supporting statement: After the Indo-Pakistani War of 1971, he stopped waged for his uncle and turn out to be a full-time campaigner for the RSS
Keywords: full-time campaigner, RSS
Keyword Location: Para C, Line 6
Explanation: The text indicates that after a certain period, Modi became a full-time campaigner for the RSS, which is equivalent to being a full-time worker.
20. Teenage struggles of Modi
Answer: A
Supporting statement: Modi helped his father at the tea stall as a child. He also ran another tea stall with his brother near a bus terminus later.
Keywords: tea stall, bus terminus
Keyword Location: Para A, Line 4
Explanation: While the paragraph does not explicitly use the word "struggles," it describes his early life and activities, such as helping his father at a tea stall, which can be interpreted as challenges he faced as a child and teenager.
Questions 21-27
Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
YES - If the statement agrees with the claims of the writer
NO - If the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN - If it is impossible to say what the writer thinks about this
21. Modi's brother used to run a canteen with his father
Answer: NOT GIVEN
Explanation: The text mentions that Modi ran a tea stall with his brother, and his father also ran a tea stall, but it does not specify whether the brother and father ever ran a business together.
22. At eighteen years old, Modi became a full-time campaigner of RSS.
Answer: NO
Supporting statement: After the Indo-Pakistani War of 1971, he stopped waged for his uncle and turn out to be a full-time campaigner for the RSS, working under Inamdar.
Keywords: Indo-Pakistani War of 1971, full-time campaigner
Keyword Location: Para C, Lines 5-6
Explanation: The passage clearly states that he became a full-time campaigner for the RSS after the 1971 war, at which time he was 21 years old.
23. Modi's marriage became public in 2014.
Answer: YES
Supporting statement: the marriage was never known to the public until the year 2014 when he came to power.
Keywords: marriage, never known to the public, year 2014
Keyword Location: Para B, Lines 8-9
Explanation: The passage directly states that the marriage was not public knowledge until 2014.
24. Modi was arrested for taking part in a non-violent protest.
Answer: YES
Supporting statement: Just before the war, Modi took part in a non-violent protest against the Indian government in New Delhi, for which he was arrested
Keywords: non-violent protest, arrested
Keyword Location: Para C, Lines 6-7
Explanation: The passage explicitly states that he was arrested for participating in a non-violent protest.
25. Modi received a master's degree from University of Delhi.
Answer: NO
Supporting statement: Modi received a Bachelor of Arts degree in political science from the School of open learning at the University of Delhi. Five years later, in 1983, he received a Master of Arts degree in political science from Gujarat University.
Keywords: Master of Arts, Gujarat University
Keyword Location: Para D, Lines 3-4
Explanation: The passage says he received his master's degree from Gujarat University, not the University of Delhi.
26. Modi eliminated the planning commission in 2014.
Answer: YES
Supporting statement: In December 2014, Modi eradicated the Planning Commission, replacing it with the National Institution for Transforming India, or NITI Aayog.
Keywords: December 2014, eradicated the Planning Commission
Keyword Location: Para D, Line 1
Explanation: The passage directly states that he eradicated the Planning Commission in December 2014.
27. Modi introduced Ujjwala Scheme to provide free LPG connections to the industry.
Answer: NO
Supporting statement: Modi initiated Ujjwala scheme to provide free LPG connection to countryside households.
Keywords: Ujjwala scheme, countryside households
Keyword Location: Para F, Line 1
Explanation: The passage says the scheme was for "countryside households," not the industry.
Read More IELTS Reading Related Samples
Comments