Malacca The Beautiful City Reading Answers

Bhaskar Das

Sep 29, 2025

Malacca The Beautiful City Reading Answers is an academic reading answers topic. Malacca The Beautiful City Reading Answers has a total of 13 IELTS questions in total such as Which paragraph contains the following information? Write the correct letter A-F in your answer sheet. And Write no more than THREE WORDS for each.

The candidate's understanding and assessment of academic and general texts are examined in the IELTS Reading Section. Using IELTS Reading Practice Questions, you can increase your vocabulary, sharpen your critical reading skills, and become more familiar with the various question types in reading tasks. Furthermore, practice enhances vocabulary and improves analytical reading skills, both of which are necessary for success. It's critical to comprehend the guidelines for every question type and create effective ways to manage time to receive excellent band scores.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check:
Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Malacca The Beautiful City Reading Answers

Topic:

Malacca the beautiful city

A.Malacca is also known as The Historic State. It is a state positioned in Malaysia in the southern region of the Malay Peninsula, beside the Strait of Malacca. Malacca is located south of Negeri Sembilan and north of Johor state. Malacca City is the capital of the State of Malacca. Malacca is located about 250 kilometres from the capital city of Malaysia, Kuala Lumpur. The historical city centre of the city is listed as a UNESCO World Heritage Site since 2008. Malacca is a small City, but one can see cultural diversity at every corner. The historical Sites around the city has been preserved very well.

B.Previously, Malacca was known as the earliest Malay sultanates, but the local kingdom was obliterated when the Portuguese occupied Malacca in 1511. The head of the state is not a Sultan, but a Governor. Melaka is well-known for its exclusive history and is one of the major tourist destinations in Malaysia. Tourists from within the country and foreigners also visit the City of Malacca. The City was once a renowned international trade centre in the East with a highly strategic state location for international trade routes. Famous traders from mainly India, China and Arabia traded at the port of Malacca. This resulted in many people settling there, and one can witness the descendants and tribes that exists in Malacca today.

C.Due to diversity in the races and ethnicities that have long existed in the local community has had a huge impact on their nature. People in Malacca are harmonious and full of life. Malays, Malaysian Chinese, Malaysian Indians, Baba Nyonya, Kristang, Chitty and Eurasians are the most prominent ethnic groups living in the state of Malacca till date. Malacca was a fishing village populated by local populace known as Orang Laut before the arrival of the first Sultan. Malacca was founded by Parameswara, popularly acknowledged as Iskandar Shah. In 1402, he identified Malacca as an all-weather port. In 1403, the first official Chinese trade representative led by Admiral Yin Qing arrived in Malacca. Far along, Parameswara was accompanied by Zheng He and other heralds on his successful visits. Malacca's relations with Ming China provided it protection from bouts by Siam and Majapahit. Malacca officially succumbed to Ming China as a protectorate. Following this, Malacca developed into a major trade settlement on the trade route between China and India, the Middle East, Africa and Europe.

D.According to folklore, Parameswara was sleeping under a tree near a river during a hunt when one of his dogs cornered a mouse deer. In self-defence, the mouse deer pushed the dog into the river. Parameswara was very impressed by the courage of the deer. He took this act

as an auspicious omen of the weak overcoming the powerful. He then decided to find an empire on that very spot. He named it 'Malacca' after the tree where he was resting, the Malacca tree. Parameswara made an alliance with the fellow sea-people who were known by the name of Orang Laut. Orang Laut were the people who wandered in the straits of Malacca. With them, he established Malacca as an international port by convincing fleeting ships to call there and founding fair and reliable facilities for warehousing and trade.

E.In the early 15th century, Ming China actively wanted to develop a commercial hub and a base of operation for their treasure expeditions into the Indian Ocean in Malacca. Malacca had been a relatively insignificant region, not even qualifying as a polity prior to the journeys, according to both Ma Huan and Fei Xin. In 1405, the Ming court posted Admiral Zheng He with a stone tablet enforcing the Western Mountain of Malacca, as well as an imperial order elevating the status of the port to a country. The Chinese also established a government depot as a fortified cantonment for their soldiers. Ma Huan reported that Siam did not dare to invade Malacca thereafter. The leaders of Malacca, such as Parameswara in 1411, would pay honour to the Chinese emperor in person. In 1431, when a Malaccan representative criticized that Siam was hindering tribute missions to the Ming court, the Xuande Emperor posted Zheng He carrying an intimidating message for the Siamese king, saying, "You, king, should respect my orders, develop respectable relations with your neighbours, examine and instruct your subordinates, and not act recklessly or violently.

F.The early kings of Malacca-Parameswara, Megat Iskandar Shah, and Sri Maharaja- understood that they could gain Ming China's protection through Skilful diplomacy and thereby could found a strong foundation for their kingdom against Siam and other potential enemies. Involvement from China was integral to expand into a major substitute to Other crucial and established ports. To improve relations, Hang Li PO, according to local legend, a daughter of the Ming Emperor of China, arrived in Malacca, escorted by 500 attendants, to marry Sultan Manshur Shah, who reigned from 1456 until 1477. Her attendants married locals and settled mostly in Bukit Cina.

Question 1-6

Which paragraph contains the following information? Write the correct letter A-F in your answer sheet.

NB, you may use any letter more than once

1. Assortment in the population of Malacca.

Answer: C

Supporting statement: Due to diversity in the races and ethnicities that have long existed in the local community has had a huge impact on their nature. People in Malacca are harmonious and full of life. Malays, Malaysian Chinese, Malaysian Indians, Baba Nyonya, Kristang, Chitty and Eurasians are the most prominent ethnic groups living in the state of Malacca till date.

Keywords: diversity in the races and ethnicities, Malays, Malaysian Chinese, Malaysian

Keyword Location: Para C, Lines 1-3

Explanation: Paragraph C explicitly mentions the "diversity in the races and ethnicities" and lists various ethnic groups living in Malacca, which directly addresses the assortment of the population.

2. The idea of Kings that Malacca could have a solid foundation against certain kingdoms.

Answer: F

Supporting statement: The early kings of Malacca-Parameswara, Megat Iskandar Shah, and Sri Maharaja- understood that they could gain Ming China's protection through skillful diplomacy and thereby could found a strong foundation for their kingdom against Siam and other potential enemies.

Keywords: early kings of Malacca, strong foundation

Keyword Location: Para F, Lines 1-3

Explanation: This paragraph states that the early kings understood that they could "found a strong foundation for their kingdom against Siam and other potential enemies," which directly matches the question.

3. The geographical location of Malacca.

Answer: A

Supporting statement: It is a state positioned in Malaysia in the southern region of the Malay Peninsula, beside the Strait of Malacca. Malacca is located south of Negeri Sembilan and north of Johor state. Malacca is located about 250 kilometres from the capital city of Malaysia, Kuala Lumpur.

Keywords: positioned in Malaysia, southern region, beside the Strait of Malacca

Keyword Location: Para A, Lines 1-2

Explanation: Paragraph A provides a detailed description of Malacca's geographical location within Malaysia, its proximity to other states, and its distance from the capital.

4. The naming of Malacca according to a legend.

Answer: D

Supporting statement: He named it 'Malacca' after the tree where he was resting, the Malacca tree.

Keywords: Malacca, after the tree

Keyword Location: Para D, Line 5

Explanation: Paragraph D tells the story of how the city was named after a tree, based on a legend, which is a key part of the folklore surrounding the city's origin.

5. The city used to be a famous trade centre.

Answer: B

Supporting statement: The City was once a renowned international trade centre in the East with a highly strategic state location for international trade routes. Famous traders from mainly India, China and Arabia traded at the port of Malacca.

Keywords: renowned international trade centre, famous traders

Keyword Location: Para B, Lines 5-6

Explanation: This paragraph explicitly mentions that Malacca was once a renowned international trade centre and lists the countries whose traders used to visit it.

6. The influence of Chinese in Malacca.

Answer: E

Supporting statement: In the early 15th century, Ming China actively wanted to develop a commercial hub and a base of operation for their treasure expeditions into the Indian Ocean in Malacca... In 1405, the Ming court posted Admiral Zheng He... The Chinese also established a government depot...

Keywords: Ming China, commercial hub, Admiral Zheng He

Keyword Location: Para E, Lines 1-4

Explanation: Paragraph E provides multiple examples of China's influence on Malacca, including the Ming court's efforts to develop it as a commercial hub, the visits of Admiral Zheng He, and the establishment of a Chinese government depot.

Questions 7-14

Write no more than THREE WORDS for each.

7. Malacca is small, but there is ...........at every nook and corner.

Answer: CULTURAL DIVERSITY

Supporting statement: Malacca is a small City, but one can see cultural diversity at every corner.

Keywords: cultural diversity, every corner

Keyword Location: Para A, Line 6

Explanation: The passage directly states that one can see cultural diversity at every corner of the city.

8. ...........is the head of the state, not a Sultan.

Answer: GOVERNOR

Supporting statement: The head of the state is not a Sultan, but a Governor.

Keywords: head of the state, Governor

Keyword Location: Para B, Lines 2-3

Explanation: The head of state is a governor, not a sultan, as the text makes evident.

9. Well-known traders from different countries………….at the port of Malacca.

Answer: TRADED

Supporting statement: Famous traders from mainly India, China and Arabia traded at the port of Malacca.

Keywords: famous traders, traded at the port

Keyword Location: Para B, Lines 6-7

Explanation: The activities of the traders at the port are described in the passage using the word traded.

10. Previously, Malacca was a fishing village and was populated by……………

Answer: ORANG LAUT

Supporting statement: Malacca was a fishing village populated by local populace known as Orang Laut before the arrival of the first Sultan.

Keywords: fishing village, populated by, Orang Laut

Keyword Location: Para C, Lines 4-5

Explanation: The text identifies the "Orang Laut" as the local populace that populated the fishing village before the sultan's arrival.

11 According to a fable, Parameswara was resting under a…………….

Answer: TREE

Supporting statement: According to folklore, Parameswara was sleeping under a tree near a river during a hunt...

Keywords: folklore, sleeping under a tree

Keyword Location: Para D, Line 1

Explanation: According to the text, the incident that resulted in the city's naming happened as Parameswara had fallen asleep beneath a tree.

12. Ming China hoped to develop a…………….and a base of operation for their treasure voyages.

Answer: COMMERCIAL HUB

Supporting statement: In the early 15th century, Ming China actively wanted to develop a commercial hub and a base of operation for their treasure expeditions into the Indian Ocean in Malacca.

Keywords: develop a commercial hub, base of operation

Keyword Location: Para E, Lines 1-2

Explanation: The paragraph makes it clear that Ming China intended to establish a base of operations and a commercial centre in Malacca.

13. The early kings of Malacca sought the protection of …………….

Answer: MING CHINA

Supporting statement: The early kings of Malacca-Parameswara, Megat Iskandar Shah, and Sri Maharaja- understood that they could gain Ming China's protection through skillful diplomacy...

Keywords: early kings, gain Ming China's protection

Keyword Location: Para F, Lines 1-2

Explanation: The text directly says that the early kings could gain Ming China's protection.

14. The daughter of the Ming Emperor from China was accompanied by…………..in Malacca.

Answer: 500 ATTENDANTS

Supporting statement: according to local legend, a daughter of the Ming Emperor of China, arrived in Malacca, escorted by 500 attendants...

Keywords: daughter, escorted by 500 attendants

Keyword Location: Para F, Lines 5-6

Explanation: The paragraph makes it quite evident that 500 attendants accompanied the daughter of the Ming Emperor of China.

Read More IELTS Reading Related Samples

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show