Drive on Low Beam in Fog Reading Answers is an academic reading answers topic. Drive on Low Beam in Fog Reading Answers has a total of 13 IELTS questions in total. In the question set given, you have to state whether the statement is true, false, or not given with the information given in the text. In the next question set, you have to complete each sentence with the correct ending, A-F. In the last question set, you have to choose which paragraph contains the given statement.
The candidate's understanding and assessment of academic and general texts are examined in the IELTS Reading Section. Using IELTS Reading Practice Questions, you can increase your vocabulary, sharpen your critical reading skills, and become more familiar with the various question types in reading tasks. Furthermore, practice enhances vocabulary and improves analytical reading skills, both of which are necessary for success. It's critical to comprehend the guidelines for every question type and create effective ways to manage time to receive excellent band scores.
Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now
DRIVE ON LOW BEAM IN FOG
A.January has been one of the coldest months, with fog and rain thrown in to make driving a really hazardous experience. Fog and rain reduce visibility, sometimes to 20 metres, which means that you cannot see more than two car lengths ahead of you. Cold temperatures will fog up the windscreen and the glass area of the car on the inside, further reducing visibility in all directions. This is a dangerous situation for the drivers and passengers, and any other road user.
B.The other day, while driving to Delhi, the wipers were on for almost most of the drive. There were Mercedes, Audis, and other expensive cars on the road, which were completely misted up on the inside. They made a very sad statement. People owning these expensive and exclusive cars have not read the owner's manual. They have luxury cars but do not travel in luxury. They are also travelling in unsafe cars. Poor visibility due to fog plus misted-up windows means swimming underwater with eyes closed. Keeping the glass area clear is simple. Press the right buttons, twiddle a few knobs, and hey presto. The cabin is warm and comfortable, and the glass area clear.
C.None of the cars had their headlights on. An important factor while driving in poor visibility is to see, which means a clear windscreen, and to be seen. This will happen only if you keep your headlights on. Headlights must, repeat must, be on low beam. High beam is detrimental. It hits the cloud of fog, which consists of very fine particles of water suspended in the air. The high beam light hits the fog and bounces right back, blinding the driver. It is also a bother to the approaching car, reducing the visibility of the driver. No one on the road that day had reduced their speed. Visibility is reduced, wet roads increase braking distance, and collisions are imminent. There was a pile-up of 17 cars on the Noida flyover that day. The reasons are obvious. Poor visibility and high speeds. Most manufacturers these days have a set of lights on the bumper. They refer to them as fog lights. They are not fog lights. For fog lights to function properly-to increase visibility in foggy conditions, the lens has to be yellow. The wavelength
of yellow allows it to cut through the fog and travel a long distance. The colour red has the longest wavelength. This is the reason all important and urgent messaging lights are red.
D.Brake lights, red lights at traffic crossings or blinking red lights-all signal danger, and caution must be observed. Since red can be seen from a distance, the driver gets the longest possible reaction time to take appropriate action. Yellow or amber comes a close second, which is why at traffic junctions, blinking lights at crossings and indicators on cars, yellow is the choice of colour.
signalling caution. Green follows with the third wavelength, and the signals go. It is a simple matter to give you a set of fog lights. The orange wrapping paper used by halwais, if put across your lights, will convert your driving lights into fog lights. Remove them in the spring. Over the years, psychologically we have come to associate red with danger, yellow or amber with caution
and green as a "proceed" colour.
E.There seems to be some confusion in the minds of Indian drivers. A number of drivers and riders today go zooming through red lights. Red means stop. One of the most dangerous and foolhardy moves for a driver or bike rider is to drive through a red light. The right of way is for the other road user, and a bus or truck may be coming against you. In a car, in case of an accident, you will get serious injuries. A biker does not stand a chance if hit by a bus or truck, or even a speeding car. As a western observer commented: "An Indian has a maddening habit of always choosing the course of action which will do the maximum damage to his own interests. He will cut off his nose to spite his face and regard such an operation as a triumph of cosmetic surgery." He could be describing one of you. Happy motoring.
Questions 15-19
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 2? In boxes 15-19 of your answer sheet, write
TRUE - if the statement agrees with the information
FALSE - if the statement contradicts the information
NOT GIVEN - if there is no information on this
15. January is the coldest month of the year.
Answer: NOT GIVEN
Explanation: The text states January was one of the coldest months, but does not claim it is the coldest month of the entire year.
16. In foggy conditions, the maximum distance you can see ahead while driving is twenty metres.
Answer: FALSE
Supporting statement: Fog and rain reduce visibility, sometimes to 20 metres, which means that you cannot see more than two car lengths ahead of you.
Keywords: reduce visibility, 20 metres
Keyword Location: Para A, Line 2
Explanation: The text says visibility is reduced sometimes to 20 metres, implying that it can be more or less than 20 meters, and 20 meters is not the maximum distance one can see.
17. Keeping the glass area clearer is a difficult task in coldest months.
Answer: FALSE
Supporting statement: Keeping the glass area clear is simple. Press the right buttons, twiddle a few knobs, and hey presto.
Keywords: glass area, simple,
Keyword Location: Para B, Line 6
Explanation: The writer explicitly states that keeping the glass area clear is simple and only requires pressing a few buttons, contradicting the statement that it is a difficult task.
18. Low beam headlight should be used in foggy conditions as it provides more light when it bounces back, hitting the clouds of fog.
Answer: FALSE
Supporting statement: Headlights must, repeat must, be on low beam. High beam is detrimental. It hits the cloud of fog... The high beam light hits the fog and bounces right back, blinding the driver.
Keywords: low beam, High beam is detrimental, bounces right back
Keyword Location: Para C, Lines 3-5
Explanation: The statement incorrectly attributes the negative effect of light bouncing back (blinding the driver) to the low beam providing more light, when the text clearly explains that this detrimental effect is caused by the high beam. Low beam is recommended precisely because it avoids this blinding bounce-back effect.
19. The lights many cars these days have on their bumpers are not real fog lights because of their lens colour.
Answer: TRUE
Supporting statement: Most manufacturers these days have a set of lights on the bumper. They refer to them as fog lights. They are not fog lights. For fog lights to function properly... the lens has to be yellow
Keywords: not fog lights, lens has to be yellow
Keyword Location: Para C, Lines 10-11
Explanation: The writer states these bumper lights "are not fog lights" and immediately provides the reason: for real fog lights to work properly, "the lens has to be yellow" (implying the bumper lights are not yellow).
Questions 20-23
Complete each sentence with the correct ending, A-F. Write the correct letter, A-F.
20. The writer compares driving in foggy conditions with misted-up windows to
Answer: C
Supporting statement: Poor visibility due to fog plus misted-up windows means swimming underwater with eyes closed.
Keywords: Poor visibility, swimming underwater
Keyword Location: Para B, Lines 5-6
Explanation: The writer uses this specific analogy to describe the hazard of driving a car with poor visibility.
21. It is very important while driving in foggy conditions to
Answer: A
Supporting statement: An important factor while driving in poor visibility is to see, which means a clear windscreen, and to be seen. This will happen only if you keep your headlights on.
Keywords: clear windscreen, headlights on
Keyword Location: Para C, Lines 2-3
Explanation: The text emphasizes two crucial and equally important actions for safety in fog: ensuring clear vision ("to see") and ensuring one's car is noticed ("to be seen").
22. As red is used in road intersections, drivers get maximum time to
Answer: B
Supporting statement: Since red can be seen from a distance, the driver gets the longest possible reaction time to take appropriate action.
Keywords: red, seen from a distance, reaction time
Keyword Location: Para D, Lines 2-3
Explanation: According to the text, the long wavelength of red provides the maximum time for the driver to process the warning and decide what to do.
23. It is a common tendency among Indian drivers to
Answer: D
Supporting statement: A number of drivers and riders today go zooming through red lights... One of the most dangerous and foolhardy moves for a driver or bike rider is to drive through a red light.
Keywords: drivers, zooming through
Keyword Location: Para E, Lines 1-2
Explanation: The passage states the tendency of Indian drivers to disregard the red signal at traffic junctions.
A. See ahead clearly and be visible to others
B. Think and take necessary actions
C. Swimming underwater with closed eyes
D. Ignore red lights and drive through
E. Get seriously injured in accidents
F. Convert driving light into fog light
Questions 24-28
Reading Passage 2 has five sections A-E Which paragraph contains the following information? Write the correct letter, A-E.
24. Reckless driving habits of Indians.
Answer: E
Supporting statement: There seems to be some confusion in the minds of Indian drivers. A number of drivers and riders today go zooming through red lights... The right of way is for the other road user, and a bus or truck may be coming against you.
Keywords: Indian drivers, red lights
Keyword Location: Para E, Lines 1-2
Explanation: This paragraph details the dangerous and "foolhardy" actions of Indian drivers, specifically running red lights, which is a form of reckless driving.
25. The scientific reason behind the use of some colours for traffic lights.
Answer: D
Supporting statement: The colour red has the longest wavelength... Yellow or amber comes a close second, which is why at traffic junctions... yellow is the choice of colour. Green follows with the third wavelength...
Keywords: traffic junctions
Keyword Location: Para D, Line 4
Explanation: This section explains the use of red, yellow, and green in signals by referring to their wavelengths (a scientific property) and how this affects visibility and reaction time.
26. How wrappers from sweet shops can be useful for your vehicle.
Answer: D
Supporting statement: It is a simple matter to give you a set of fog lights. The orange wrapping paper used by halwais, if put across your lights, will convert your driving lights into fog lights."
Keywords: orange wrapping, halwais
Keyword Location: Para D, Line 6
Explanation: This paragraph suggests a practical, non-traditional way to create temporary fog lights using orange wrapping paper (like that from a sweet shop or halwai).
27. The difficulty of driving in cold conditions.
Answer: A
Supporting statement: January has been one of the coldest months, with fog and rain thrown in to make driving a really hazardous experience. Fog and rain reduce visibility... Cold temperatures will fog up the windscreen...
Keywords: January, coldest months, hazardous experience
Keyword Location: Para A, Lines 1-2
Explanation: The entire paragraph sets the scene, describing the dangers and poor visibility caused by the cold, fog, and rain.
28. Car users' lack of knowledge about how to use their cars.
Answer: B
Supporting statement: They made a very sad statement. People owning these expensive and exclusive cars have not read the owner's manual. They have luxury cars but do not travel in luxury. They are also travelling in unsafe cars.
Keywords: expensive and exclusive cars
Keyword Location: Para B, Line 3
Explanation: The writer criticizes the drivers of expensive cars for not knowing how to use simple functions (like defogging the windows), pointing to a general lack of knowledge or failure to read the manual.
Read More IELTS Reading Related Samples
Comments