Theatre Reading Answers

Bhaskar Das

Oct 1, 2025

Theatre Reading Answers is an academic reading answers topic. Theatre Reading Answers has a total of 7 IELTS questions in total. In the question set given, you have to state whether the statement is true, false or not given with the information given in the text.

The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check:
Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Theatre Reading Answers

Section 1

Theatre

Theatre is a collaborative form of performing art that uses live performers, usually actors or actresses, to present the experience of a real or imagined event before a live audience in a specific place, often a stage. The performers may communicate this experience to the audience through combinations of gesture, speech, song, music, and dance. Elements of art, such as painted scenery and stagecraft, such as lighting, are used to enhance the presence and closeness of the experience. Modern Western theatre comes, in large measure, and are imposing than the theatre of ancient Greece, from which it borrows technical terminology, classification into genres, and many of its themes, stock characters, and plot elements. Theatre artist Patrice Pavis defines theatricality, theatrical language, stage writing and the specificity of theatre as synonymous expressions that differentiate theatre from the other performing

arts, literature, and the arts in general. Modern theatre includes performances of plays and musical theatre. The art forms of ballet and opera are also theatre and use many conventions such as acting, costumes and staging. They were influential to the development of musical theatre. Western theatre developed and expanded considerably under the Romans.

The Roman historian Livy wrote that the Romans first experienced theatre in the 4th century BCE, with a performance by Etruscan actors. Beacham argues that they had been familiar with "pre-theatrical practices" for some time before that recorded contact. The theatre of ancient Rome was a thriving and diverse art form, ranging from festival performances of street theatre, nude dancing, and acrobatics, to the staging of Plautus's broadly appealing situation comedies, to the high-style, verbally elaborate tragedies of Seneca. Although Rome had a native tradition of performance, the Hellenization of Roman culture in the 3rd century BCE had a profound and energizing effect on Roman theatre and encouraged the development of Latin literature of the highest quality for the stage. The only lingering plays from the Roman Empire are ten dramas attributed to Lucius Annaeus Seneca, the Corduba-born Stoic philosopher and tutor of Nero. In Indonesia, theatre performances have become an important part of local culture, theatre performances in Indonesia have been developed for hundreds of years. Most of Indonesia's oldest theatre forms are linked directly to local mythical traditions.

The prominent puppet theatres, wayang golek (wooden rod-puppet play) of the Sundanese and wayang kulit (leather shadow-puppet play) of the Javanese and Balinese draw much of their repertoire from indigenized versions of the Ramayana and Mahabharata. These tales also provide source material for the wayang wong (human theatre) of Java and Bali, which uses actors. Some wayang golek performances, however, also present Muslim stories, called menak.

Questions 1-7

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

TRUE - If the statement agrees with the information.

FALSE- If the statement contradicts the information.

NOT GIVEN - If there is no information on this.

1. The performers connect to the spectators through signs, dialogue, melody, and other forms in theatre.

Answer: TRUE

Supporting statement: The performers may communicate this experience to the audience through combinations of gesture, speech, song, music, and dance.

Keywords: gesture, speech, song, music, dance

Keyword Location: Para 1, Line 4

Explanation: The statement uses synonyms (signs/gesture, dialogue/speech, melody/song) for the communication methods listed in the passage, confirming the information.

2. Decorated backdrop and illumination are used to augment the attendance, and proximity of the experience.

Answer: TRUE

Supporting statement: Elements of art, such as painted scenery and stagecraft, such as lighting, are used to enhance the presence and closeness of the experience.

Keywords: painted scenery, lighting, enhance, presence

Keyword Location: Para 1, Line 5

Explanation: Decorated backdrop is synonymous with painted scenery, illumination with lighting, and augment the attendance, and proximity is the same meaning as enhancing the presence and closeness.

3. The primeval Greek theatres were grander than the contemporary western auditoriums.

Answer: FALSE

Supporting statement: Modern Western theatre comes, in large measure, and are imposing than the theatre of ancient Greece

Keywords: Modern Western theatre, imposing, theatre of ancient Greece

Keyword Location: Para 1, Lines 6-7

Explanation: The passage states that modern Western theatre is more imposing than the theatre of ancient Greece. This contradicts the statement that the ancient Greek theatres were grander

4. The western theatres did not thrive under the Romans.

Answer: FALSE

Supporting statement: Western theatre developed and expanded considerably under the Romans.

Keywords: developed and expanded considerably

Keyword Location: Para 1, Line 14

Explanation: The statement that Western theatre did not thrive contradicts the passage, which says it developed and expanded considerably under the Romans.

5. Nude dancing and acrobatics were abolished from theatres by the Romans.

Answer: NOT GIVEN

Explanation: The passage mentions that these forms were part of the thriving theatre in ancient Rome. It does not contain any information about whether they were later abolished or not.

6. The tutor of Nero play did not survive from the Roman Empire.

Answer: FALSE

Supporting statement: The only lingering plays from the Roman Empire are ten dramas attributed to Lucius Annaeus Seneca, the Corduba-born Stoic philosopher and tutor of Nero.

Keywords: only lingering plays, Seneca, tutor of Nero

Keyword Location: Para 2, Lines 9-10

Explanation: The passage states that the plays by Seneca, Nero's tutor, are the only lingering plays that survived from the Roman Empire, which contradicts the statement that his plays did not survive.

7. Majority of Indonesia's original theatre forms are related unswervingly to local fictional traditions.

Answer: TRUE

Supporting statement: Most of Indonesia's oldest theatre forms are linked directly to local mythical traditions.

Keywords: oldest theatre forms, linked directly, mythical traditions

Keyword Location: Para 2, Line 13

Explanation: Majority is synonymous with most, and related unswervingly to local fictional traditions means the same as linked directly to local mythical traditions.

Read More IELTS Reading Related Samples

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show