Different Tourist Destinations

Bhaskar Das

Sep 26, 2025

Different Tourist Destinations is an academic reading answers topic. Different Tourist Destinations has a total of 6 IELTS questions in total. Write the appropriate letter from A-D. NB You may use one letter more than once. Classify the following statements as referring to A, B, C, or D

The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.

Check: Get 10 Free Sample Papers
Check:
Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Different Tourist Destinations

Section 1

DIFFERENT TOURIST DESTINATIONS

Costa Rica: Costa Rica, a Catholic country in Central America, shares its borders with Nicaragua and Panama. It has the Pacific Ocean to the west and the Caribbean Coast to the East. Dominated by Roman Catholics, it is a secular country and respects all religions. Costa Ricans are called Ticos. The country is known for a variety of wildlife, a distinct culture and a plethora of adventure activities. You will find yourself lost in the national parks surrounded by unique flora and fauna. Myriad adventures, from surfing to horse riding, will make your Costa Rica trip electrifying and memorable. Moreover, the high-spirited and hospitable Ticos, captivating nightlife and quiet beaches are the major attractions for tourists.

Pamukkale: Pamukkale is a city located in the western side of Turkey. This city is called the city of minerals, as there are a lot of minerals left on the shores of this city by flowing water. Called the natural spa, this place has tourism as one of its major industries. People come to this place all the time and prefer bathing in its fresh, as well as natural water. Pamukkale is a Turkish word which means 'a castle of cotton'. This area has been declared a World Heritage Site, and you won't be able to find full-fledged hotels in this area. However, this location has a beautiful scenic view and nature lovers must visit this place at least once in their lifetime.

Machu Picchu: One of the most recently discovered ruins; the Incan ruins of Machu Picchu continue to astound historians, archaeologists and historical enthusiasts alike. A mystery of its real purpose surrounds the place, and historians to date continue to debate on the matter. A hotspot within the ruins itself, the Temple of the Sun is known for having windows perfectly positioned to let the rays of the sun inside in intricate patterns. Apart from the archaeological site itself, the panoramic view of the Huayna Picchu peak is a breathtaking sight you can never forget. Adventure seekers can also trek along the beautiful Inca trails, which offer the most honest experience of Peru's Incan heritage.

Bangkok: Glittering with lights, a lot of hustle and bustle and a little bit of chaos, Bangkok is the capital city of Thailand and is packed with tourist attractions. A haven for shoppers, it attracts people from all over the world to its markets. It is often touted as the party capital of Southeast Asia. Bangkok also offers a bundle of fantastic street food, non-stop action and unforgettable experiences.

Questions 14-19

Write the appropriate letter from A-D. NB You may use one letter more than once.

Classify the following statements as referring to:

A. Machu Picchu

B. Costa Rica

C. Pamukalle

D. Bangkok

14. 'A castle of cotton'

Answer: C

Supporting statement: Pamukkale is a Turkish word which means 'a castle of cotton'.

Keywords: Pamukkale, Turkish word, castle of cotton

Keyword Location: Para 2, Lines 4-5

Explanation: The passage directly defines the Turkish word 'Pamukkale' as meaning 'a castle of cotton'.

15. 'The Temple of the Sun'

Answer: A

Supporting statement: A hotspot within the ruins itself, the Temple of the Sun is known for having windows perfectly positioned to let the rays of the sun inside in intricate patterns.

Keywords: hotspot, ruins, Temple of the Sun

Keyword Location: Para 3, Line 4

Explanation: The passage identifies the Temple of the Sun as a part of the Machu Picchu ruins.

16. Street food and glitterati

Answer: D

Supporting statement: Glittering with lights, a lot of hustle and bustle and a little bit of chaos, Bangkok is the capital city of Thailand... Bangkok also offers a bundle of fantastic street food, non-stop action and unforgettable experiences.

Keywords: glittering, fantastic street food

Keyword Location: Para 4, Lines 1-4

Explanation: Bangkok is described as having amazing street food with sparkling lights in the hallway. The word glitterati is a play on the word glittering and refers to the vibrant atmosphere of the city.

17. Touches Pacific Ocean

Answer: B

Supporting statement: It has the Pacific Ocean to the west and the Caribbean Coast to the East.

Keywords: Pacific Ocean, west

Keyword Location: Para 1, Line 2

Explanation: The passage states that the Pacific Ocean is to the west of Costa Rica.

18. Archaeological site

Answer: A

Supporting statement: One of the most recently discovered ruins; the Incan ruins of Machu Picchu continue to astound historians, archaeologists and historical enthusiasts alike.

Keywords: ruins, Incan ruins, historians, archaeologists

Keyword Location: Para 3, Lines 1-2

Explanation: The passage refers to Machu Picchu as the Incan ruins and an archaeological site.

19. Huayna Picchu peak

Answer: A

Supporting statement: Apart from the archaeological site itself, the panoramic view of the Huayna Picchu peak is a breathtaking sight you can never forget.

Keywords: panoramic view, Huayna Picchu peak

Keyword Location: Para 3, Lines 1-2

Explanation: The passage mentions the Huayna Picchu peak in the context of the Machu Picchu ruins.

Read More IELTS Reading Related Samples

*The article might have information for the previous academic years, please refer the official website of the exam.

Comments

No comments to show