The IELTS reading section consists of three different passages and forty questions in total. Candidates in the IELTS reading section are assessed based on their understanding and reading skills. This IELTS reading sample- The Problem of Scarce Resources Reading Answers is an academic topic. Candidates face similar topics in IELTS reading practice papers. This passage contains question type:
Check: Get 10 Free IELTS Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now
Read the Passage to Answer the Following Questions
Section A
The problem of how health-care resources should be allocated or apportioned, so that they are distributed in both, the most just and most efficient way, is not a new one. Every health system in an economically developed society is faced with the need to decide (either formally or informally) what proportion of the community’s total resources should be spent on health-care; how resources are to be apportioned; what diseases and disabilities and which forms of treatment are to be given priority; which members of the community are to be given special consideration in respect of their health needs; and which forms of treatment are the most cost-effective.
Section B
What is new is that, from the 1950s onwards, there have been certain general changes in outlook about the finitude of resources as a whole and of health-care resources in particular, as well as more specific changes regarding the clientele of health-care resources and the cost to the community of those resources. Thus, in the 1950s and 1960s, there emerged an awareness in Western societies that resources for the provision of fossil fuel energy were finite and exhaustible and that the capacity of nature or the environment to sustain economic development and population was also finite. In other words, we became aware of the obvious fact that there were ‘limits to growth’. The new consciousness that there were also severe limits to health-care resources was part of this general revelation of the obvious. Looking back, it now seems quite incredible that in the national health systems that emerged in many countries in the years immediately after the 1939-45 World War, it was assumed without question that all the basic health needs of any community could be satisfied, at least in principle; the ‘invisible hand’ of economic progress would provide.
Section C
However, at exactly the same time as this new realization of the finite character of health-care resources was sinking in, an awareness of a contrary kind was developing in Western societies: that people have a basic right to health-care as a necessary condition of a proper human life. Like education, political and legal processes and institutions, public order, communication, transport and money supply, health-care came to be seen as one of the fundamental social facilities necessary for people to exercise their other rights as autonomous human beings. People are not in a position to exercise personal liberty and to be self-determining if they are poverty-stricken, or deprived of basic education, or do not live within a context of law and order. In the same way, basic health-care is a condition of the exercise of autonomy.
Section D
Although the language of ‘rights’ sometimes leads to confusion, by the late 1970s it was recognised in most societies that people have a right to health-care (though there has been considerable resistance in the United States to the idea that there is a formal right to health-care). It is also accepted that this right generates an obligation or duty for the state to ensure that adequate health-care resources are provided out of the public purse. The state has no obligation to provide a health-care system itself, but to ensure that such a system is provided. Put another way, basic health-care is now recognised as a ‘public good’, rather than a ‘private good’ that one is expected to buy for oneself. As the 1976 declaration of the World Health Organization put it: ‘The enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being without distinction of race, religion, political belief, economic or social condition.’ As has just been remarked, in a liberal society basic health is seen as one of the indispensable conditions for the exercise of personal autonomy.
Section E
Just at the time when it became obvious that health-care resources could not possibly meet the demands being made upon them, people were demanding that their fundamental right to health-care be satisfied by the state. The second set of more specific changes that have led to the present concern about the n of health-care resources stems from the dramatic rise in health costs in most OECD countries, accompanied by large-scale demographic and social changes which have meant, to take one example, that elderly people are now major (and relatively very expensive) consumers of health-care resources. Thus in OECD countries as a whole, health costs increased from 3.8% of GDP 1 2 in 1960 to 7% of GDP in 1980, and it has been predicted that the proportion of health costs to GDP will continue to increase. (In the US the current figure is about 12% of GDP, and in Australia about 7.8% of GDP)
As a consequence, during the 1980s a kind of doomsday scenario (analogous to similar doomsday extrapolations about energy needs and fossil fuels or about population increases) was projected by health administrators, economists and politicians. In this scenario, ever-rising health costs were matched against static or declining resources.
Read More IELTS Reading Related Samples
Solution with Explanation
Questions 1- 4:
Reading Passage has five sections A-E.
Choose the correct heading for sections A and C-E from the list of headings below.
Write the correct number i-viii in boxes 1-4 on your answer sheet.
List of Headings
Question 1- Section A
Answer: iv-A problem shared by every economically developed country
Supporting Statement: “Every health system in an economically developed society is faced with the need to decide (either formally or informally)”
Keywords: economically developed country
Keyword Location: Section A, line 2
Explanation: This section talks about the problem that has been shared by all the economically developed countries.
Question 2- Section C
Answer: i-The connection between health care and other human rights
Supporting Statement: “However, at exactly the same time as this new realization of the finite character of health-care resources was sinking in, an awareness of a contrary kind was developing in Western societies: that people have a basic right to health-care as a necessary condition of a proper human life”
Keywords: Health care, human rights.
Keyword Location: Section B, line 2
Explanation: This section links health-care with human rights. A sense that people have a basic right to health care as a necessary condition of a proper human life.
Question 3- Section D
Answer: iii-The role of the state in health care
Supporting Statement: “The state has no obligation to provide a health-care system itself, but to ensure that such a system is provided.”
Keywords: health care
Keyword Location: Section D, line 5
Explanation: This section talks about the role of the state in health care, which says that the state has no obligation to provide healthcare to its citizens, instead, it ensures that a similar system is offered.
Question 4- Section E
Answer: v-The impact of a recent change
Supporting Statement: “The second set of more specific changes that have led to the present concern about the n of health-care resources stems from the dramatic rise in health costs in most OECD countries, accompanied by large-scale demographic and social changes which have meant, to take one example, that elderly people are now major (and relatively very expensive) consumers of health-care resources
Keywords: changes
Keyword Location: Section E. line 4
Explanation: This section discusses the impact of the recent changes on health care resources. There was an increase in the health cost along with the large-scale demographic and social changes.
Questions 5-8:
Classify the following as first occurring
Write the correct letter A, B, or C in boxes 5-8 on your answer sheet.
5 _____ the realization that the resources of the national health systems were limited
6 ______ a sharp rise in the cost of health-care
7 ______ a belief that all the healthcare resources the community needed would be produced by economic growth
8 _____ an acceptance of the role of the state in guaranteeing the provision of health-care
Question- 5
Answer: B-Between 1950-1980
Supporting Statement: “The second set of more specific changes that have led to the present concern about the n of health-care resources stems from the dramatic rise in health costs in most OECD countries, accompanied by large-scale demographic and social changes which have meant, to take one example, that elderly people are now major (and relatively very expensive) consumers of health-care resources”
Keywords: health care resources
Keyword Location: Section E, line 6
Explanation: In the year, between 1950-1980, it was realized that the health care resources are very limited in order to meet the demand of the whole population.
Question- 6
Answer: B-Between 1950-1980
Supporting Statement: “Thus in OECD countries as a whole, health costs increased from 3.8% of GDP 1 2 in 1960 to 7% of GDP in 1980”
Keywords: health cost
Keyword Location: Section E, line 7
Explanation: In between 1950-1980, there was an increase in health costs from 3.8% to 7%.
Question- 7
Answer: A-Between 1945-1950
Supporting Statement: “What is new is that, from the 1950s onwards, there have been certain general changes in outlook about the finitude of resources as a whole and of healthcare resources in particular, as well as more specific changes regarding the clientele of healthcare resources and the cost to the community of those resources”
Keywords: health care resources
Keyword Location: Section B, line 1
Explanation: Between 1945 and 1950, there was a sharp rise in the cost of health care.
Question- 8
Answer: B-Between 1950-1980
Supporting Statement: “by the late 1970s it was recognized in most societies that people have a right to health-care (though there has been considerable resistance in the United States to the idea that there is a formal right to health-care)”
Keywords: by late 1970s
Keyword Location: Section D, line 1
Explanation: By between the years 1950-1980, there was an acceptance of the role in guaranteeing the provision of health care.
Questions 9-13:
Do the following statements agree with the views of the writer in the Reading Passage?
In boxes 9-13 on your answer sheet write
YES if the statement agrees with the views of the writer
NO, if the statement contradicts the views of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this
Answer: NO
Supporting Statement: “People are not in a position to exercise personal liberty and to be self-determining if they are poverty-stricken, or deprived of basic education, or do not live within a context of law and order.”
Keywords: poverty-stricken,
Keyword Location: Section C, last line
Explanation: Personal liberty and independence are not directly linked with healthcare. It is evident that poverty-stricken people are not able to exercise personal liberty and self-determining power.
Answer: YES
Supporting Statement: “Just at the time when it became obvious that health-care resources could not possibly meet the demands being made upon them, people were demanding that their fundamental right to health-care be satisfied by the state”
Keywords: Health care
Keyword Location: Section E, line 1
Explanation: The demand for health care resources cannot be met. The citizens demand that their fundamental rights to health care need to be satisfied by the state.
Answer: YES
Supporting Statement: “second set of more specific changes that have led to the present concern about the n of health-care resources stems from the dramatic rise in health costs in most OECD countries, accompanied by large-scale demographic and social changes which have meant, to take one example, that elderly people are now major (and relatively very expensive) consumers of health-care resources”
Keywords: Health care cost
Keyword Location: Section E, line 3
Explanation: It is evident that in most of the OECD countries, healthcare costs depend on population change.
Answer: NOT GIVEN
Answer: NOT GIVEN
Comments