Preparing for a Virtual Job Interview Reading Answers is an academic reading answers topic. Preparing for a Virtual Job Interview Reading Answers has a total of 6 IELTS questions in total. Such as choosing one word only from the text for each answer.
The IELTS Reading section is an essential part of the test that evaluates a candidate's comprehension and analysis of various passage types. You will work through a number of IELTS reading practice problems in this section that resemble actual test situations. These questions are designed to help you improve your ability to recognise essential concepts, extract particular facts, and make inferences. Practising these IELTS reading problems can help you get comfortable with the structure and increase your confidence for the exam, regardless of whether you are studying for the Academic or General Training module.
Check: Get 10 Free Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now
PREPARING FOR A VIRTUAL JOB INTERVIEW
Businesses are always looking for new ways to increase efficiency and profit. For example, organisations often reduce costs by conducting virtual job interviews. The video or Skype interview benefits both the interviewer and the interviewee, especially when an applicant would
2WW otherwise need to travel far. Despite the convenience, though, it poses unique challenges.
How a virtual interview is the same
The typical interview process usually entails multiple steps. First, there is screening, lasting
about thirty minutes. Its purpose is to ensure candidates have the basic requirements. In
the second interview, they're assessed for their technical skills and on whether they would
fit the organisation-Virtual interviews follow the same steps, so you'll need to focus on the
same core topics. Identify what the critical topics are based on the job description and
prepare to talk about them. If you can, gather inside information so you can impress
interviewers with your knowledge.
How a virtual interview is different
Normally, you travel somewhere for an interview. One advantage of that is that you aren't
responsible for the place, whereas in a virtual interview, you must ensure you have an
appropriate location and appropriate equipment. Modern technology is great when it works,
but a pain when it doesn't. So, it's wise to check you can operate your webcam, especially
if you don't use it often. Test the headset too and find out how intelligible your voice sounds.
It's also wise to establish what software the interviewer is going to work with and give it a trial run. Probably the biggest problem in a virtual interview is what the camera can see. You want the interviewer to see you as a professional. Having a messy or cluttered room behind you won't help you achieve this image - a clear white background is usually a safe bet. The most important part of your preparation is to run through everything first as best you can. Have a friend conduct a rehearsal with you before the big day. This will help you know how to behave in front of the camera. All things considered, though, virtual interviews should be treated like any other type of interview. Being at home requires as much preparation as a traditional interview. If you follow the steps mentioned above, you have every chance of getting the job you
want. Good luck!
QUESTIONS 22-27
CHOOSE ONE WORD ONLY FROM THE TEXT FOR EACH ANSWER.
WRITE YOUR ANSWERS IN BOXES 22-27 ON YOUR ANSWER SHEET.
22. Some companies prefer to interview job applicants digitally because of lower………….
Answer: COSTS
Supporting statement: For example, organisations often reduce costs by conducting virtual job interviews.
Keywords: reduce costs, virtual job interviews
Keyword Location: Para , Line
Explanation: The passage states that organizations often reduce costs by conducting virtual interviews.
23. As with the standard recruitment process, virtual recruitment opens with……………..
Answer: SCREENING
Supporting statement: First, there is screening, lasting about thirty minutes.
Keywords: screening, thirty minutes
Keyword Location: Para , Line
Explanation: The text describes the first step of the interview process as screening.
24. Applicants should read any details about the advertised post carefully and pick out important …………..which they can discuss if necessary.
Answer: TOPICS
Supporting statement: Identify what the critical topics are based on the job description and prepare to talk about them.
Keywords: critical topics, job description
Keyword Location: Para , Line
Explanation: The text advises candidates to focus on the same core topics based on the job description.
25. It is a good idea for applicants to check if they can be clearly understood when they use a ……………...
Answer: HEADSET
Supporting statement: Test the headset too and find out how intelligible your voice sounds.
Keywords: headset, intelligible
Keyword Location: Para , Line
Explanation: The advice is to test the headset to check how intelligible (clearly understood) the voice sounds.
26. Applicants may not be familiar with the………….. that the person conducting the interview will use, so they should try it out.
Answer: SOFTWARE
Supporting statement: It's also wise to establish what software the interviewer is going to work with and give it a trial run.
Keywords: software, trial run
Keyword Location: Para , Line
Explanation: The passage suggests establishing what software the interviewer will use and giving it a trial run.
27. It is very useful to go through a……………. of the interview, with someone playing the
part of the interviewer.
Answer: REHEARSAL
Supporting statement: Have a friend conduct a rehearsal with you before the big day.
Keywords: conduct a rehearsal
Keyword Location: Para , Line
Explanation: The passage suggests having a friend conduct a rehearsal (with someone playing the part of the interviewer) before the interview.
Comments